19/06/2011

Pühapäev, 19. juuni 2011.a.

"Kiida mu hing Issandat! Issand, mu Jumal, sina oled üpris suur,

austuse ja iluga oled sa ennast riietanud!"

Ps 104:1


Selline paistab Kanada linnulennult


Kuid enne kui kolmapäeval 15. juunil lennujaama läksime, saime osa veel Toronto Baptisti Koguduse piiblitunnist.

Pastor Joosep Tammo kõneleb piiblitunnis

Toronto Baptisti Koguduse piiblitund


Laupäeval 18. juunil kohtusime naisringiga Laida juures.

Lahke perenaine oli katnud rikkaliku laua.

Pühapäev oli jahe, kuid Ühendatud Baptisti Kogudus rõõmustas nagu alati sooja vastuvõtuga. Alguslauluks lauldi "Jumal, Sind me kummardame..." ja "Püha, püha, püha..." Alguspalve tegi Astrid Kirves. Täna oli meil külas Asta Kaups Torontost. Pärast soolot andis ta üle Toronto koguduse tervitused. Asta kaups tuletas meelde Toronto koguduse algust ja seda nooruslikku indu, millega seal 62 aastat tagasi tööd alustati. Seda sama indu ja vaimustust kõlas ta lauludest nüüdki. Pärast teateid lauldi ohvrilauluks "Õed, vennad, ühel meelel..."


Astrid Kirves tegi alguspalve


Asta Kaups Torontost tervitas sõnas ja laulus


Thomas Kirves saatis Asta Kaupsi klaveril


Pastor Joosep Tammo kõneles "Jagatud armastusest" Jh 3:16-18 alusel.


Kolmainupüha tuletab meile meelde usutunnistust, mis kõiki kristlasi üle maailma ühendab. Me usume ühte Jumalat kolmes isikus - Isas, Pojas ja Pühas Vaimus. Kui see oleks vaid matemaatiline küsimus, siis eksleksime pimeduses. Tõsi on, et meie arusaam Jumalast on alati piiratud, sest lõplik ei suuda lõpmatut hoomata, küll aga vastupidi, lõpmatu võib end ilmutada lõplikus. Piiratud on ateistide arusaam Jumalast, sest nad tegelevad vaid Jumala ebaisikuliste omadustega. Meile on aga Jumal ilmunud isikulisena - veelgi enam kolmes isikus. Kui on üldse sõnu, mis suudaksid kirjeldamatut kirjeldada, siis on selleks lihtne lause 1. Johannese kirjast: "Jumal on armastus." 1 Jh 4:8 Armastav Jumal ei ela nartsistlikus üksinduses. Ta jagab ennast armastavates suhetes.

Tänane evangeelium ütleb, et usu läbi on meil elu Jumala armastuses - Isa armastuses, kes andis oma Poja ning Poja armastuses, kes andis oma elu meie eest ja seda kõike Püha Vaimu läbi, kes on meile kinkinud uue elu. Nõnda on meidki kutsutud armastust jagavale elule. Meid ümbritseval maailmal on seda raske mõista. Kuigi siin räägitakse palju armastusest, on see enamasti ennastimetlev enesearmastus. Nii pole imestada, et elame maailmas, kus 20% maailma elanikkonnast tarbib 80% maailma toodangust.

Kui saksa filosoof I.Kant väitis, et kolmainsuse õpetus ei anna praktilisele elule midagi, siis ta eksis. Isa, Poja ja Püha Vaimu suhe on M.Lutheri sõnul "armastuse sulatusahi". Kui meid ristiti Isa, Poja ja Püha Vaimu nimesse, siis asetati meid armastavate suhete ruumi, mis kutsub meidki "kolmainsuslikule" elule. Kindlasti pole me veel täiuslikud ja sellepärast me palumegi täna: Püha Vaim, elava Jumala hingus, uuenda mind ja maailma! Jeesus Kristus, elava Jumala Poeg, heida armu meie peale! Kõikvõimas Isa, Taeva ja maa Looja, raja oma riik meie keskel! Kolmainu Jumal, kinnita meie usku armastuses jagatud elu võimalustesse!


Pärast lõpupalvet kõlas Asta Kaupsi soolo ja seejärel lauldi ühiselt "Isa taevas, me austame Sind..."

Meie jumalateenistusest võttis osa ka Hanna Liiva vend oma abikaasaga Rootsi Kuningriigist


Ülistuslauluga astuti jaanikuu kauneimasse nädalasse.

No comments:

Post a Comment