24/08/2010

Kahe tähtpäeva vahel

"Meie abi on Issanda nimes, kes on teinud taeva ja maa..." Ps 124,8

Villi Vink ja Joosep Tammo tänupalves Eesti taasiseseisvumise eest
22. augustil kogunes Vancouveri Eesti Ühendatud Baptistikogudus, et mõelda tänuga Eesti taasiseseisvumisele ja meenutada samas ka Molotov Ribbentropi paktiga kaasnenud kannatusi Euroopa rahvastele. Kanadas oli nn Musta lindi päev 23. august sellel aastal esimest korda kuulutatud ametlikult riiklikuks mälestuspäevaks.
Kogudus laulis alguslauluks: "Võta nüüd Issandat, vägevat Jumalat kiita..." Seejärel luges algussõna ja meenutas Eesti taasiseseisvumist vend Erich Tõkke. Seejärel lauldi ühiselt "Su nimi on hädas mu abi..." ,millele järgnes pastor J.Tammo mõtisklus eesti rahva saatusest ja Jumala armust, mille läbi meile on kingitud vabadus. Vend Villi Vink tegi tänupalve, mille järel lauldi ühiselt "Hoia, Jumal Eestit..."

Pastor Tammo luges jutluse aluseks loo kitsast uksest: Lk 13:22-30. Pilt taevariigi kitsast uksest on meile rõõmusõnum ja samas ka manitsus. Siin on uks, mis põhimõtteliselt on kõigile avatud. "Inimesi tuleb idast ja läänest, põhjast ja lõunast ning istub lauda Jumala riigis." Jumal kutsub kõiki ja tulijaid on palju. Aga miks see uks kitsas on? Kui uks oleks lai, siis pääseksid sisse nii head kui kurjad, nii ohvrid ja mõrtsukad, nii usklikud kui ateistid. See sobiks multikulturaalsele ühiskonnale, kuid mitte Jumalale ja meie õiglustundele.
Uks on pilt meie vabadusest minna sisse või jääda välja. Vabadus teostub alati konkreetsetes otsustes. 19 aastat tagasi ei saanud me korraga valida vabadust ja Nõukogude Liitu jäämist. Me valisime vabaduse. Kui ma valin Jumala riigi, siis ei ole see kitsarinnalisus, vaid minu profiil ja selge liin. Ometi ei ole selle ukse võti minu headus ja teod, vaid Jumala arm. Samas armus, mis pani mind otsustama kitsa ukse kasuks, võin ma ka seda kitsast teed käia. See on Jeesuse Kristuse eeskuju, tema halastuse ja armastuse tee. Issand kinnitagu meid sellel teel.

Lõpuks lauldi ühiselt: "Sa rändur, ära karda siin kitsal eluteel..."

No comments:

Post a Comment