15/11/2010

14. novembri jumalateenistus

Vaadake, et teid ei eksitataks!
Hoiatus liigse optimismi ja pessimismi eest.

"Kohisegu meri ja mis seda täidab, maailm ja kõik, kes seal elavad... Sest ta tuleb kohut mõistma ilmamaale õiguses ja rahvaile õigluses." Ps 98:7.9

Anne Lepik loeb Jumala Sõna ja teeb alguspalve

Jumalateenistus algab lauludega "Jumal, Sind me kummardame..." ja "Julge ma Päästja hõlmas..." Seejärel loeb Jumala Sõna ja teeb alguspalve Anne Lepik. Siis lauldakse ühiselt "Kõik Issanda teed on õiged ja head..." Sõna jagab Villi Vink. Ta tuletab Mt 6:9 alusel meelde, et me ei koguks endale aardeid ehk väärtesemeid maa peal. Nüüd lauldakse ühiselt "Nüüd valva sa ja võta jõudu palves..."
Villi Vink kõneleb maistest ja taevastest väärtustest

Pastor Joosep Tammo

Ohvrilauluks lauldakse "Pea tuleb see suur ja auline päev..." ning seejärel "Mina usun maailma Loojat..." Seejärel jagab pastor Joosep Tammo sõna Lk 21:5-19 alusel.

Elame heitlikus, suurte vaimustuste ja suurte pettumuste ajas. Jeesus manitseb meid täna kainusele ja valvsusele: "Vaadake, et teid ei eksitataks!"
Viimased aastakümned on toonud inimkonnale kasvavaid lootusi. Nende aluseks on olnud süvenev õiglustunne, ülemaailmne haridustaseme kasv ja keskkonna säästlikud tehnoloogiad. Jeesus ütleb uue ajastu saavutuste imetlejatele: "Päevad tulevad, mil sellest kõigest, mida te näete, ei jäeta kivi kivi peale, mida maha ei kistaks!"
Kuid lootusetus ja maailmalõpu meeleoludki on kasvanud. Maad on võtmas hirm maailmamajanduse kokkuvarisemise, kliimakatastroofide, epideemiate ja kultuuride kokkupõrke ees. Jeesus ütleb: "Aga kui te kuulete sõdadest ja rahutustest, siis ärge kartke..."
Jeesuse järgijatena ei tohiks me end lasta eksitada ei optimistlikest unelmatest ega pessimistlikest prognoosidest. Jeesus esitab väga realistliku maailmanägemuse. Ta ütleb, et katsumused tulevad nii väljast- kui seestpoolt, nii ühiskonnast kui pereringist. Aga ta lisab: "Ent juuksekarvagi ei saa hukka teie peast." Ta kinnitab: "Ärge kartke!" - "Mina ise annan teile suu ja tarkuse." - "Oma vastupidavusega kannatustes te pärite oma hinge." Peaasi: "Vaadake, et teid ei eksitataks!"
Jeesuse sõnum annab meile rahu, mida maailm ei suuda anda ega võtta. Sellepärast me soovime üksteisele koos apostel Paulusega: "Aga lootuse Jumal täitku teid kõige rõõmu ja rahuga usus, et teil oleks küllaga lootust Püha Vaimu väes!" Ro 15:3

Pärast lõpupalvet lauldakse "Vaata, varjud ju venivad pikaks..."


Kuna jõuluaeg läheneb, siis jääb kogudus veel hetkeks kokku, et otsustada jõulujumalateenistuste kava.
Ühiselt otsustakse, et IV advendil laulab segakoor, üldisele jumalateenistusele järgneb all saalis kohvilaud ja jõululaulude laulmine.
24. detsembril kell 16:00 toimub Püha Jõuluõhtu jumalateenistus
26. detsembril kell 11:00 II Jõulupüha teenistus.
2. jaanuaril kell 11:00 Uus-aasta esimene jumalateenistus.
6. jaanuaril kell 11:00 Kolmekuningapäeva palvetund.

Juhatuse esimees Peter Lepik räägib koguduse jõulu- ja aastavahetuse jumalateenistustest.


No comments:

Post a Comment