20/09/2010

Võõras vara - oma vara

19. septembri jumalateenistus
Eesti Ühendatud Baptisti Koguduses

"Õnnis on mees, kes kardab Issandat, kellele väga meeldivad ta käsud." Ps 112:1

Kogudus laulab alguseks "Tahan alata Sinuga Jeesus..." ja "Suur on Su ustavus..."
Anne Lepik loeb Ps 112 ja peab alguspalve.

Anne Lepik

Seejärel lauldakse: "Kui ööd ja päevad vaatab..." Ning vend Erich Tõkke kõneleb meie ülesandest olla selles maailmas soolaks ja valguseks ning linnaks mäe peal.

Kõneleb Erich Tõkke

Kogudus laulab ühiselt "Minu kõige armsam sõber..." Teadetest saame teada, et naisring koguneb 20. septembril kell 19:00 ja seal esineb Aime Tammo. Järgmise pühapäeva jumalateenistus on pühendatud Eestist põgenemise 66. aastapäevale. Samuti tuleks isiklikud tervitused "Usuränduri" jõulunumbri jaoks Rita Keldri kätte anda. Nagu ikka on ka täna KARI raadios kella 15:30-16:00 -ni eestikeelne jumalateenistus.

Seejärel lauldakse ohvrilaul "Mitte vara ja rikkust..." ning seejärel " Kui mul oleks kõik, kuid mitte Jeesust..."
Pastor Joosep Tammo kõneleb täna Luuka evangeeliumi 16:1-13 valgusel "võõrast varast ja oma varast".

Majanduslik kindlustatus annab meie elule turvalisuse, väärikuse ja vabaduse. Kuid me ei tohiks unustada, et meie elu, tervis, töövõime ja aastatega kogutud vara - ei ole tegelikult meie oma, vaid kuulub Loojale. Me oleme vaid majapidajad, vahel väikese, vahel isegi väga suure majapidamise üle.
Jeesus toob täna meile, "valguse lastele", eeskujuks "selle ajastu lapse", kelle elu ümbritseb vaid omakasu horisont. Ta ütleb meile, et too "ülekohtune valitseja" on omasuguste suhtes targem ja ettenägelikum kui meie. Tõsi on see, et kristlastena ei ela me ainult maisusest, aga me ei ela ka maisusest mööda. Püha Theresa Avilast, kes elas 16. sajandil, kirjutas oma raamatus "Täiuslikkuse teed": "Raha on saatana sõnnik, aga see on imeline väetis." Meie hoolde usaldatud võõras vara võib õigesti kasutatuna väetada Jumala riigi põldu.
Tark ja ettenägelik on see, kes maise elu reaalsusi - oma elukutset, majandust, perekonda, kooliharidust ja sõpru näeb Jumala riigi valguses. Saksa filosoof Immaanuel Kant on öelnud: "Rikas ei olda selle läbi, mis omatakse, vaid rohkem selle läbi, millest väärikalt on loobutud. On võimalik, et inimkond muutub rikkamaks sellega, et ta muutub vaesemaks, võites selle läbi, mida ta kaotas." Nõnda on võõra varaga, aga mis on siis meie oma vara?
Täna seisab meie silme ees eelkõige Jeesus Kristus "kes on iseenese loovutanud lunastushinnaks kõikide eest". 1 Tm 2:5-6 Teenigem Teda nii rikkuses kui vaesuses! Ta on ainus vara, mis meile kindlasti jääb, kui kõik maine muutub võõraks ja meie käest pudeneb.

Pärast lõpupalvet laulab kogudus "Jäägu Jumala rahu su üle..."


Õhtu möödub Tiiu ja Heldur Jäägri kodus kohvi juues ja ühiseid tuttvaid ja paiku kodu-Eestist meenutades.


No comments:

Post a Comment