18/04/2011

Pühapäev, 17. aprill 2011.a.


"Ma tahan su nime kuulutada oma vendadele,
keset kogudust ma tahan kiita Sind."
Ps 22:23

Igal neljapäeval kogunetakse koguduse Piiblitundi, kus arutletakse Vana Testamendi tekstide üle. Seekord oli taas vaatluse all Kümme Käsku.

Koguduse piiblitund

Kevad on nii kaugel, et pastor Joosep Tammo saab koguduse liikmeid juba rattaga külastada.

Palmipuude püha teenistuse alguseks laulab kogudus "Nüüd haljendage palmid..." ja "Sind, Issand, täna kiidab..." Alguspalve teeb Andres Kirves. Seejärel lauldakse "Hosianna laulame..." ning Palmipuude pühadele kohase sõnumi ütleb Erich Tõkke. Sellele järgneb ühislaul "Jeesus, Jeesus, oh see nimi..." Täna on Vancouveri linnas traditsiooniline 10 km Päikse Jooks (Sun Run), millest võtab osa 50 000 inimest. Meie kogudust esindavad Anne Lepik, Thomas Kirves ja Lemm Proos Rootsist. Anne Lepik jõuab pärast jooksu veel jumalateenistusele ja räägib oma muljetest.
Paljud kogudused jooksid oma reklaamsärkidega. Järgmisel aastal võiks mõelda ka sellele.
Pärast päikselisi Palmipuudepühade jooksu mõtteid lauldakse ühiselt "Kui kuldne päiksekiirgus sa..." ja "Kui õnnis ma Jeesuses olen..." ning pannakse kokku ohver jumalariigi töö heaks.

Pastor Joosep Tammo asetab Palmipuude pühade puhul Piiblile palmioksa.

Andres Kirves teeb alguspalve

Erich Tõkke kõneleb Palmipuudepühade vaimustusest

Anne Lepik jagab "Päikese jooksu" muljeid.

Pastor Joosep Tammo jutlustab

Pastor Joosep Tammo jutlustab "Teistsugusest kuningast" Mt 21:1-9 põhjal:

Vaikse nädala sündmused ei kirjelda ainult Jeesuse, vaid ka meie saatust. Meie elus on suuri pidupäevi, kus meid õnnitletakse saavutuste puhul ja tuuakse kauneid lilli, meid ümbritsevad sõbrad ja töökaaslased. Kuid neile järgneb sageli "vaikne nädal", kus me oleme üksi silmitsi oma valu ja surmaga. Kõik see kõneleb elu muutlikkusest.
Kui Jeesus hakkas rääkima oma minekust Jeruusalemma ja eelseisvatest kannatustest ning surmast, siis on öeldud, et "esialgu ta jüngrid ei mõistnud seda." Jh 12:16 Sama võib öelda ka Palmipuudepühade sündmuste kohta. Messias tuleb, kuid ta ei tule poliitilise Messiana, vaid ennastohverdava armastuse Kuningana. Ta tuleb emaeesli sälu seljas, Jumala Sulasena, et pesta oma jüngrite jalgu ja puhastada tempel.
M.Luther on oma 1528. a. jutluses öelnud: "Täna ei ratsuta Jeesus eeslil, vaid veelgi vaesemalt, ta tuleb nimelt oma sõna läbi." Kuulakem mõnda oma Kuninga sõnadest: "Aga mina ütlen teile: Armastage oma vaenlasi ja palvetage nende eest, kes teid taga kiusavad, et te saaksite oma taevase Isa lasteks - tema laseb ju päikest tõusta kurjade ja heade üle ning vihma sadada õigete ja ülekohtuste peale!" Mt 5:44j - "Tulge minu juurde kõik, kes olete vaevatud ja koormatud, ja mina annan teile hingamise!" Mt 11:28 - "Inimese Poeg ei ole tulnud, et lasta ennast teenida, vaid et ise teenida ja anda oma elu lunaks paljude eest!" Mt 20:28 - "Kes mind tahab järgida, see salaku iseennast ja võtku oma rist enese peale ja järgigu mind."
Nende ja teiste sõnade läbi puhastab Jeesus täna meie südame templit vaiksel nädalal. Teekond Õlimäe veerult ülestõusmise hommikusse tuleb meilgi käia! Valvake ja paluge! Jeesuse teekond läbi selle maailma Uude Jeruusalemma on ka meie teekond!

Pärast lõpupalvet lauldakse: "Kuningas, Kristus on Kuningas..."


Anne Lepik särab "Päikese jooksu" päikest.

No comments:

Post a Comment