25/04/2011

Ülestõusmispüha, 24.aprill 2011.a.

"Hõiske- ja päästehääl kostab õigete telkides:
"Issanda parem käsi teeb vägevaid tegusid! ...
Ei ma sure, vaid jään elama ja jutustan Issanda tegusid."
Ps 118:15-17

Ülestõusmispühade esimene teenistus Vaikse Laupäeva õhtul mennoniitlikus Willingdoni kirikus

Ülestõusmispüha hommik on nagu alati kantud rõõmust ja elevusest. Alguseks kõlavad ühislaulud: "Kristus üles tõusnud..." ja "Halleluuja! Jeesus elab..." Alguspalve teeb Anne Lepik.
Seejärel lauldakse "On Jeesus üles tõusnud..." ja päevakohaseid luuletusi loeb Erli Lepik. Taas kõlab rõõmus ühislaul "Kõlagu kiituselaulud..." ja pastor Joosep Tammo loeb ette Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liidu presidendi Meego Remmeli ülestõusmispühade läkituse. Nüüd lauldakse "Kuulge taevatemplis hüüdu..." Pärast teateid ja tervitusi võetakse üles ohver ning lauldakse "Kõik kiitke Jeesust..."

Anne Lepik teeb alguspalve

Erli Lepik loeb luuletusi

Pastor Joosep Tammo kõneleb Jo 20:1-9 põhjal Maarja Magdaleena, Peetruse ja Johannese üllatusest tühja haua juures.

Maarja Magdaleena, Peetruse ja armastatud jüngri mõtted ja tunded sellel hommikul pole võrreldavad meie omadega. Nad ei laulnud kiituslaule ega lugenud evangeeliume. Kõik, mis nendega juhtus oli etteaimamatu, "sest nad ei teadnud veel Kirjast, et ta peab surnuist üles tõusma" (s.9).
"Tulge ja vaadake", nende sõnadega oli Jeesus oma esimesed jüngrid enda ümber kogunud (Joh 1:39). Tõepoolest nad olid palju koos Jeesusega näinud, kuid sellel hommikul haigutas neile vastu vaid tühi haud. See oli valu ja küsimusi tekitav tühjus. Nad reageerisid sellele väga erinevalt. Maarja Magdaleena ütleb Peetrusele: "Me ei tea, kuhu nad on ta pannud." Kuigi Johannes jõuab hauale enne, astub Peetrus just "peatunnistajana" alla hauda, et nii öelda ametlikult kindlaks teha, mis tegelikult oli juhtunud. Ta leiab surilina ja higirätiku üllatavalt korrapäraselt kokkupanduna. Kuid neist reliikviatest ei piisa toimunu mõistmiseks. On vaja veel midagi. Nii kujuneb just armastatud jüngrist tegelik "usutunnistaja". Ta tuleb Peetruse järel, "näeb ja usub". Silmadega näeb ta vaid hauatühjust, kuid armastava südamega Ülestõusnut!
Me oleme oma positsioonilt ja võimalustelt Johannesele kõige lähemal. Usk ja isiklik suhe oma Õnnistegijaga aitavad meidki mõista, et ka meie haud on pärast ristimist tühi. Apostel Paulus ütleb: "Me oleme koos temaga maha maetud ristimise kaudu surmasse, et otsekui Kristus on üles äratatud surnuist Isa kirkuse läbi, nõnda võime ka meie käia uues elus." Ro 6:4 Usu läbi on tänasest päevast saanud meie kõigi ülestõusmise püha.


Pärast lõpupalvet lauldakse "Üles tõusnud..." ja võetakse vastu ülestõusmispühade õnnistus.


Pealelõunal on pastor koos abikaasaga ja Jaan Puusagiga
kutsutud koguduse juhatuse esimehe Peeter Lepiku koju lõunale.

Pereema Anne Lepik on valmistanud tõelise peolaua.

No comments:

Post a Comment