22/04/2011

Suur-Reede, 22.aprill 2011.a.

"Ja kõike loodut taevas ja maa peal ja maa all ja meres ning kõike, mis on nendes,
kuulsin ma hüüdvat: "Sellele, kes istub troonil, ja Tallele -
õnnistus ja au ja kirkus ja võimus olgu igavesest ajast igavesti!"" Ilm 5:13

Seekord langesid Suur-Reede ja "Maa päev" kokku.
Looduskaitse aktivistid kogunesid kiriku lähedal üle tee, et oma demonstratsiooni alustada.

Kogudus aga tuli, et mõelda oma Õnnistegija Jeesuse Kristuse kannatuste ja surma tähendusele kaasaegses maailmas. Alguseks lauldi " Oh mis armastuse meri..." ja "Oh Jeesus Sinu valu...". Astrid Kirves tegi alguspalve. Järgnes Jeesuse Kristuse kannatusloo kuulamine vaheldumisi kannatusaja lauludega: "Ma tean, et Õnnistegija..." , "Mis oled Sina, armas Jeesus teinud...", "Taevas ja maa, oh leina ja kaeba...", "Su risti varjus Jeesus..." ja "Ma tahan laulda Päästja armust..."

Astrid kirves teeb alguspalve

Pastor Joosep Tammo kõneles Jh 19:17-16 põhjal Jeesuse Kristuse risti tähendusest.

Suur-Reede asetab meie silme ette Jeesuse Kristuse kannatuse ja ristisurma. Jumala Poeg antakse inimeste kätte. – Nad saadavad teda ühest kohtust teise, nad löövad ja sülitavad talle näkku, nad asetavad talle okaskrooni pähe, nad võtavad ta riided, pilkavad teda, nad peksavad ja lasevad tal oma risti kanda hukkamispaigale. Nad hukkavad ta ja jätavad keha maailmale vaadata. Nii ta ripub seal, koos kõigi maailma kannatajatega.

Mis tähendus on ristil meile? - John Henry Newman kirjutab: "Küsigem endalt: mis on selle maailma kristliku seletuse tõeline võti? Mida on Jumal meile andnud, mille järgi me võiksime seda maailma hinnata ja mõõta? See on Jumala Poja ristilöömine. Tema rist annab igale asjale, mida me näeme, kõigile, meie heaolule, meie eelistele, meie väärikusele, meie naudingutele õige hinnangu. Tema rist on andnud mõtte katsumuste ja kiusatuste ning kannatuste vahelduvale voole. Issanda rist on kokku toonud ja üksteisest sõltuvaks teinud kõik, mis näib vastuolus olevat."

Õed ja vennad, üksnes risti valguses näeme maailma ja inimesi õieti. Me näeme selle maailma kurjust, kuid samas näeme ka seda, mis annab meie elule kõigest hoolimata mõtte. See on Jumala ennastohverdav armastus. See on Jumal, kes meiega tuleb isegi surmavalda. Ta tuleb ka kõige kohutavamatesse alandustesse ja üksindusse.

Jeesuse Kristuse rist ütleb meile, et me ei tohiks kunagi ei Jumalale ega kaasinimestele kannatusi valmistada. Ta kutsub meid seisma kõigi kannatajate poolel iseenda ja nendegi risti kandes. Ärgem unustagem, et ülestõusmise hommikul on see rist tühi, et saaks tõusta igavese elu päike.


Seejärel lauldi "Tee Ketsemani aiast..." ja võeti osa Püha Õhtusöömaja lauast.


Pastor Joosep Tammo õnnistab leiba.

Pärast lõpupalvet lauldi "Õudse mäekünka peal..."

No comments:

Post a Comment